Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karel Čapek: 9.1.1890 - 25.12.1938

       Před 122 lety se v Malých Svatoňovicích narodil doposud celosvětově jeden z nejuznávanějších českých spisovatelů, intelektuálů a novinářů.

       V jeho díle i aktivitách je nepřehlédnutelné ztotožnění se s pacifismem, což svědčí o jeho přesvědčení, že válkou a zbraněmi nelze dosáhnout spravedlivého řádu nebo prosazení dobra či poražení zla. V tomto ohledu byl velmi osobně zasažen Mnichovskou dohodou a cítil jakousi marnost svého dosavadního snažení. Byl si vědom destrukce evropských společenských řádů produkující odlidštění reálné politiky, její bezohlednosti vůči lidem, totální ignorace filosofie jako nezbytného východiska politiky, což umožnilo v konečném důsledku kromě jiného v evropském měřítku získat Hitlerovi svoji téměř neomezenou moc na základě své brilantní manipulace s masami.

       Čapkův život rozhodně nepostrádal napětí, dramatické zvraty a tajemství. Dle mého názoru byl na dlouhá léta poslední osobností, která prakticky usilovala o provázanost politiky s filosofií, etikou, morálkou a kulturními tradicemi národa. Byl v tomto ohledu neúnavným vlastencem, majícím na srdci osud národa jako takového. Po jeho smrti měl prozatím pouze jednoho následovníka a tím byl nedávno zesnulý Václav Havel.

       Mám takový pocit, že když skuteční intelektuálové a vlastenci byli v čele našeho národa, vždy se výrazným způsobem posunul náš vývoj a byli jsme ve světě velmi uznávanou autoritou. V opačném případě a ve všech dlouhých mezidobích jsme byli podceňovaným a ignorovaným národem bez tváře. A takovým národem jsme bohužel i nyní.

       Velmi mi chybí duchovní obecně u nás doma i ve světě uznávaná autorita v roli vizionáře a vlastence. Tím do jisté míry byl Václav Havel a v jeho případě platilo pravidlo, že nikdo není doma prorokem. V tomto ohledu mám na mysli takovou osobnost jakou je například pro Tibet dalajlama a jsem přesvědčen, že se mezi námi takový člověk brzy najde.

       Nesmírně postrádám vztah Masaryk – Čapek, postrádám Čapkovu angažovanost v debatních klubech o filosofii, o národu, o tradicích, o vizích, postrádám kultivovanou výměnu světonázorů a kritiku, postrádám jeho brilantní používání českého jazyka, postrádám vliv intelektuálů na osud národa jak tomu bylo například v době národního obrození, postrádám duchovní nadhled nad reálným životem a velmi uznávám Čapkovu toleranci k jedinečnosti každého z nás a k právu na vlastní názor (neuznával autoritativní pravdu), postrádám jeho pragmatický pohled na realitu bez vlivu vlastních ambicí a prospěchu, velmi postrádám vědomí nepřeceňování pokroku a materiálních požitků na úkor duchovního (či filosofického) vnímání světa apod.

       Byl bych potěšen, kdy bylo mezi námi stále více lidí, kteří si uvědomují, co pro nás všechny někteří Češi udělali a sami přiložili ruku k dílu. A toto vůbec nemyslím formálně či jako frázi, nebo klišé poplatné době. Osobně to nemám zapotřebí.

Odkaz na související článek: http://www.reikicentrum.cz/2012/01/08/karel-capek/

Autor: Jiří Nývlt | neděle 8.1.2012 15:41 | karma článku: 10,02 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Jiří Nývlt

Vnímání reality jako závislé vznikání

Závislé vznikání je základním klíčem k obecnému pochopení vnímání reality. Je rovněž nezbytnou podmínkou k pochopení základů pravdy o utrpení v našich životech, a proč je život takový, jaký je. Mám za to, že nebude na škodu, když se velmi stručně zmíním o základních myšlenkách tohoto učení a nechť si každý sám učiní vlastní závěry o užitečnosti těchto pravd či o tom, zda jsou v souladu s našimi názory a myšlením. Pro mne osobně znamenalo pochopení principů závislého vznikání zcela zásadní změnu v životě, ve vnímání jeho reality a událostí.

21.3.2012 v 10:42 | Karma: 7,23 | Přečteno: 601x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Zrcadlení naší budoucnosti v roce 2012

V našich životech (a mne z toho nevyjímaje) se dějí v poslední době zajímavé a řekl bych až neobvyklé věci. Pokud se ovšem dobře díváme a citově vnímáme své okolí.

11.3.2012 v 21:44 | Karma: 9,14 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Život ve zralém věku, nebo jen čekání na smrt?

Chápeme-li stáří jako fyzický stav našeho těla, pak se asi budeme muset smířit s tím, že z biologického hlediska proces odumírání našich buněk nelze zastavit, možná snad jen zpomalit.

5.2.2012 v 22:43 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Vážení a milí návštěvníci blogu idnes

Děkuji Vám všem za přízeň v letošním roce, kterou jste mi předávali návštěvou mého blogu a pozorností, kterou jste věnovali mým sdělením s odkazy na mé zkušenosti a duchovního poznání s každodenní praxí reiki a jógy. Pokud jste měli chuť či potřebu si přečíst některý z mých příspěvků, jsem tím dvojnásob potěšen. Ne však kvůli sobě, nýbrž z důvodu smysluplnosti mých příspěvků a mého snažení ve prospěch a pro radost Vás všech.

31.12.2011 v 20:03 | Karma: 8,71 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Jak moc nám jsou drazí naši drazí?

Vztahy mezi lidmi jsou převážně velmi složité, pro ty bez schopnosti sebereflexe nepředvídatelné a pro převážnou většinu z nás zřídkakdy v souladu s našimi očekáváními. Hovořím-li obecně o vztazích, mám tím na mysli nejen vztahy s cizími lidmi, se známými, se spolupracovníky, s přáteli, mezi lidmi rozdílného vidění světa i rozdílných názorů, ale především vztahy v rodinách, mezi životními partnery, mezi příslušníky různých generací atd.

12.12.2011 v 21:56 | Karma: 10,29 | Přečteno: 771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Chci dělat vše, co lidi sbližuje a nikoliv rozděluje.

Seznam rubrik