Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proměna a Mayský kalendář

       Každý, komu není lhostejný stav dnešního světa, nebo je nespokojen se svým životem asi podvědomě cítí, že nadchází doba naléhavé potřeby změny, a že už to prostě takto dál nejde. Podle mých zkušeností ale bohužel velmi často nevíme jak to provést a co pro to můžeme udělat my sami. Jak docílit toho, aby se něco kolem nás změnilo, aby se změnilo chování lidí, aby svět byl lepší a my byli šťastnější?

       Žijeme ve velmi hektické době, což není pro nikoho žádná novinka, cítíme to všichni na vlastní kůži. Stav světa považujeme za tak zakořeněný a složitý, že jednak jsme odevzdaně přijali názor, že jsme sami v případném procesu proměny zcela bezvýznamní a nemáme k tomu dostatek síly a prostředků. Jenom to, že někdo je např. poslancem či ministrem, má tzv. moc a peníze, ještě neznamená, že „já“ jsem bezvýznamný a nemohu nic ovlivnit. A také se domníváme, že takový složitý kolos světa globálně provázaného nelze jinak než ekonomickými, politickými a mocenskými prostředky změnit. Do celé této mašinérie je zapojeno více než 7 miliard lidí a ještě navíc se vzájemně všechny světy ovlivňují, jsou na sobě neskutečně závislé, přesto rozprostřené po celé planetě a velmi „vzdálené“.

       Na svět pohlížíme neustále ze stejného pohledu jako v lidstvo v době, kdy se rozvíjel spotřební způsob života akcelerovaný globalizací s důrazem na moc peněz a majetku. Ale změnu či odstranění problému nelze docílit bez změny myšlení a vidění světa. Problém neodstraníte nikdy se stejným myšlením, kdy problém vznikal. Nějak tak o tom hovořil A.Einstein. No, a protože myšlení je produktem každého jediného mozku lidského jedince, nezbývá než připustit, že tuto základní změnu musíme provést každý sám za sebe a nemůžeme se odvolávat na nikoho jiného a převádět na něho vinu za stav světa!

       Bylo by dobré si uvědomit, že svět je naprosto provázaným celkem a má holografický charakter. To je, že celek je bezvýhradně obsažen v každé jeho části bez ohledu na její velikost (tedy až do každé buňky v našem těle) a současně že každá menší část je neoddělitelnou součástí celku. Toto platí nejen v kvantovém světě částic, ale i ve světě materiálním, ve světě myšlenek, ve světě všech událostí ve vesmíru, ve světě vztahů a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Vyplývá z toho, že celý vesmír je obsažen v nás a my jsme jeho věrným obrazem – nikoliv však pouhou kopií či zrcadlením! Co se odehrává v nás samých, odehrává se v celém vesmíru. Jak tedy můžeme být bezvýznamní, když jsme všude a ve všem? Je to identické s naší božskou podstatou.

       Rád bych tímto upozornil na to, že bychom neměli váhat a máme-li potřebu změny, tak jí bezodkladně proveďme. Kde a jak? V nás samých a kdy jindy, když ne teď! Změňme myšlení, vidění světa, připusťme, že existuje něco, co jsme ve svém dosavadním životě ještě nepoznali, či nezažili. Připusťme, že svět může být v podstatě založen na úplně jiném základě, než mechanickém a hmotném, což je projevem pouze jedné formy světa! V okamžiku, kdy se osvobodíte od myšlenkových stereotypů a předsudků, když přestanete odsuzovat či odmítat něco, co jste sami na vlastní kůži ještě nepoznali, nebudete soudit ne-materiální svět a lidi na duchovní cestě jen na základě toho, co říkají nebo někde píší jiní lidé (kteří to mnohdy rovněž nepoznali a jen o tom píší a mluví), můžete poznat dosud nepoznané. Pokud se tohoto poznání ovšem nebojíte, nebo to prostě nechcete poznat a vyhovuje vám současný stav se neustále dokola „prát“ s materiálními dopady vašich svobodných rozhodnutí učiněných z neznalosti jak se věci dějí.

       Velmi úzce naše postoje souvisí s tím, jak se sami aktivně zapojíme do proměny světa a především zda se rozhodneme aktivně měnit odpovědnost k vlastnímu životu, aniž bychom žehrali na jakýsi osud, na ty, které vidíme „nahoře“ a oddaně jim odevzdáváme své životy, ať si s nimi dělají, co chtějí, protože nám to tak v podstatě vyhovuje, je to pohodlné a alibistické.

       Pro začátek stačí jen pozitivně a s láskou myslet na všechny lidi, v každé situaci dne vysílat do svého okolí světlo a myšlenku lásky, učit se vnímat uvnitř sebe sama harmonii a pokoj, každou buňkou. Je celá řada způsobů, jak toho dosáhnout. Vyžaduje to však odhodlání, odvahu a trpělivost, ale především lásku, soucit, pokoru a ne-souzení. Kdo se pro proměnu rozhodne, určitě si najde cestu k tomu jak to provést a okolnosti si k sobě bude přitahovat jako magnet. Nic jiného není třeba! Vše spočívá jen ve vašem rozhodnutí.

       Na závěr vás prosím, abyste mi bezvýhradně nevěřili! Mé vjemy a pocity nelze na nikoho přenést. Zažijte to sami s vlastními zkušenostmi. To je jediná pravda, pravda vašeho osobního poznání o vás samých a o podstatě světa. Budete tak aktivními tvůrci proměny a nikoliv pasivními spotřebiteli života. Děkuji.

Odkaz na související článek: http://www.reikicentrum.cz/2011/07/31/reiki-a-rok-2012/

Autor: Jiří Nývlt | pátek 28.10.2011 21:20 | karma článku: 11,68 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Jiří Nývlt

Vnímání reality jako závislé vznikání

Závislé vznikání je základním klíčem k obecnému pochopení vnímání reality. Je rovněž nezbytnou podmínkou k pochopení základů pravdy o utrpení v našich životech, a proč je život takový, jaký je. Mám za to, že nebude na škodu, když se velmi stručně zmíním o základních myšlenkách tohoto učení a nechť si každý sám učiní vlastní závěry o užitečnosti těchto pravd či o tom, zda jsou v souladu s našimi názory a myšlením. Pro mne osobně znamenalo pochopení principů závislého vznikání zcela zásadní změnu v životě, ve vnímání jeho reality a událostí.

21.3.2012 v 10:42 | Karma: 7,23 | Přečteno: 601x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Zrcadlení naší budoucnosti v roce 2012

V našich životech (a mne z toho nevyjímaje) se dějí v poslední době zajímavé a řekl bych až neobvyklé věci. Pokud se ovšem dobře díváme a citově vnímáme své okolí.

11.3.2012 v 21:44 | Karma: 9,14 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Život ve zralém věku, nebo jen čekání na smrt?

Chápeme-li stáří jako fyzický stav našeho těla, pak se asi budeme muset smířit s tím, že z biologického hlediska proces odumírání našich buněk nelze zastavit, možná snad jen zpomalit.

5.2.2012 v 22:43 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Karel Čapek: 9.1.1890 - 25.12.1938

Před 122 lety se v Malých Svatoňovicích narodil doposud celosvětově jeden z nejuznávanějších českých spisovatelů, intelektuálů a novinářů.

8.1.2012 v 15:41 | Karma: 10,02 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Vážení a milí návštěvníci blogu idnes

Děkuji Vám všem za přízeň v letošním roce, kterou jste mi předávali návštěvou mého blogu a pozorností, kterou jste věnovali mým sdělením s odkazy na mé zkušenosti a duchovního poznání s každodenní praxí reiki a jógy. Pokud jste měli chuť či potřebu si přečíst některý z mých příspěvků, jsem tím dvojnásob potěšen. Ne však kvůli sobě, nýbrž z důvodu smysluplnosti mých příspěvků a mého snažení ve prospěch a pro radost Vás všech.

31.12.2011 v 20:03 | Karma: 8,71 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Jak moc nám jsou drazí naši drazí?

Vztahy mezi lidmi jsou převážně velmi složité, pro ty bez schopnosti sebereflexe nepředvídatelné a pro převážnou většinu z nás zřídkakdy v souladu s našimi očekáváními. Hovořím-li obecně o vztazích, mám tím na mysli nejen vztahy s cizími lidmi, se známými, se spolupracovníky, s přáteli, mezi lidmi rozdílného vidění světa i rozdílných názorů, ale především vztahy v rodinách, mezi životními partnery, mezi příslušníky různých generací atd.

12.12.2011 v 21:56 | Karma: 10,29 | Přečteno: 771x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Adventní zastavení - nutnost nebo tradice?

Adventní doba, kterou si nyní připomínáme, má svůj hluboký duchovní význam. 1.adventní nedělí začíná nový křesťanský liturgický rok a příprava na Vánoce jako oslava příchodu Ježíše Krista, jež trvá do Štědrého dne. Křesťané si každoročním prožíváním Adventu a slavením adventní liturgie připomínají očekávání starozákonních proroků, kteří zvěstovali lidstvu příchod Mesiáše, jež má přinést osvobození a duchovní proměnu.

4.12.2011 v 18:28 | Karma: 11,96 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Jak se naučit být svobodný!

Svoboda je pro náš život velmi důležitá. Troufám si tvrdit, že stejně tak důležitá jako láska či zdraví. Pro to, abychom byli svobodní, nám však nestačí se pouze většinově shodnout v názoru, že chceme být svobodní a pak nechat někoho, ať to zařídí! Komplikace nastávají ve chvíli, kdy se začínáme rozcházet v tom, co si pod pojmem svoboda představujeme, jak jí dosáhnout, případně jaký druh svobody je pro toho či onoho důležitější a v tom nejlepším případě, kde najít trvalou svobodu.

18.11.2011 v 14:50 | Karma: 9,97 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Naděje je vždycky!

Často se v poslední době setkávám s lidmi, kteří jsou vystaveni těžkým životním zkouškám. Jistě mnozí řeší existenční problémy, některým se život obrací naruby rozpadem mnohaletého manželství a ztrátou rodiny. Většina z nás se shodne na tom, že mezi nejtěžší životní zkoušky je vážná nemoc nebo bolestná ztráta někoho velmi blízkého, zvláště pak dítěte.

6.11.2011 v 22:51 | Karma: 10,57 | Přečteno: 720x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Je jóga pro každého, nebo ne?

Když jsem před 27 lety začal cvičit jógu, cítil jsem podvědomě, že to je přesně to, co jsem dlouhá léta hledal. Řekl jsem si: „Tak tady jsem doma“. Jak mé nadšení z jógy narůstalo, byl jsem přesvědčen o tom, že se jí relativně snadno může zabývat každý a že o tak dobré a užitečné věci by měli vědět i ostatní, kteří s ní dosud ještě nepřišli do styku. Po mnohých pokusech informovat lidi o podstatě jógy a její užitečnosti, co jóga pro život přináší, jsem dospěl k názoru, že tudy cesta v propagaci užitečných věcí, prostě nevede. A to platí obecně, v jakémkoli ohledu. Užitečná věc se buď propaguje sama a lidé jí přijmout tak jak je, nebo nenastal ještě ten pravý okamžik a podmínky k jejímu přijetí. Vše má svůj čas.

30.10.2011 v 21:32 | Karma: 13,20 | Přečteno: 911x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Proč a jak se modlit.

Vím, že mnozí jsou povolanějšími než já k tomu, aby nám sdělovali, proč a jak se modlit. Také vím zcela jistě, že mám v praxi modlitby značné rezervy. Modlitba je vnitřní rozjímání, způsob jak se můžeme spojit s Bohem. Modlitba je o vyjádřené pokoře, o rozhodnutí odpouštět všem nevyjímaje sobě samému, uvědomit si vděčnost za to, že jsme, a ke všemu kolem nás i k ostatním lidem a živým tvorům cítit soucit a lásku. Je o uvědomění si naší božské podstaty.

26.10.2011 v 18:43 | Karma: 10,34 | Přečteno: 853x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Cesta k naší duši

Často, velmi často se zamýšlím v poslední době nad tím, kdy mnozí lidé dospějí k poznání, že oni sami jsou víc než jen fyzické tělo. Kdy každému z nás bude umožněno pochopit, že jsme každý jeden nesmírně důležití v této době zmatků, pozemské nespravedlnosti, života přesyceného zlem a násilím, v době vlády peněz a manipulaci.

20.10.2011 v 22:09 | Karma: 8,94 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Není růže bez trní

Vždy se v životě lidském vyskytovaly překážky a problémy. Většinou děláme vše pro to, abychom je vyřešili nebo se jich navždy zbavili. Nemáme je rádi, znepříjemňují nám život a navozují nám představu neúspěchu, vlastní nedůležitosti, pocitu zbytečnosti a nenaplněných očekávání. Vzdalují nás od vysněné vidiny šťastného života.

15.10.2011 v 21:24 | Karma: 9,80 | Přečteno: 590x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Stres a co s ním.

Žijeme ve velmi hektické době. Asi mnozí z nás také cítí, že vše kolem nás v současné době akceleruje a bude to ještě chvíli trvat. A to jak v pozitivním slova smyslu, tak i negativním, v důsledku čehož míváme pocit, že to s námi pěkně mává.

9.10.2011 v 14:21 | Karma: 9,39 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Základní pojednání o čakrách a jejich funkci

Prána je ve védské jógové nauce považována za universální životní sílu. Bez prány, není žádného života, a to jak na hmotné úrovni, tak na úrovni energetické či duchovní. Meditační poznání rišiů (mudrci védské doby) hovoří o tom, že na našem těle existují specifická místa, kde dochází k neustálému kontaktu s nepřetržitým tokem prány, energie, která je všudypřítomná a všeprostupující. Tato spojení mají funkci jakýchsi transformačních center kosmické energie a nazývají se čakry.

22.9.2011 v 19:41 | Karma: 10,26 | Přečteno: 733x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Lze řešit současné problémy u nás nenásilnou cestou?

Žijeme bohužel v době, kdy násilí (fyzické či psychické, myšlenkou nebo činem) je považováno za denní realitu, přirozeností našeho jednání a myšlení, a zvykáme si na to. V rodině, v zaměstnání, při obchodních jednáních, v mezilidských vztazích, při řešení problémů s obecně nepřizpůsobivými lidmi, či osobami parazitujícími na práci druhých, v politice apod. Problém je totiž v tom, že už si začínáme myslet, že je to normální řešit životní situace nátlakovými prostředky.

20.9.2011 v 22:17 | Karma: 9,57 | Přečteno: 727x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Proč bychom měli žít duchovně?

Tato otázka evokuje představu, že bychom se měli neustále modlit, chodit pravidelně do kostela, nebo dokonce se uzavřít do kláštera či setrvat v trvalé meditaci. Také většina z nás si bude myslet, že bychom se v takovém případě měli hlásit k nějaké církvi.

18.9.2011 v 20:30 | Karma: 14,45 | Přečteno: 1167x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Varující paradoxy dnešní doby a jak moc za to můžeme!

Paradoxem naší doby je, že jsme schopni stavět vysoké budovy, ale oplýváme nízkou tolerancí, budujeme široké magistrály, avšak máme stále užší názory na svět, rozumíme mnoha přírodním zákonům, ale už vůbec si nevíme rady se skutečnými zákony lidského bytí.

14.9.2011 v 20:27 | Karma: 19,74 | Přečteno: 1784x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Co si počneme bez ekonomického růstu!

Každý den posloucháme ve zprávách, čteme v novinách a diskutujeme o ekonomické krizi, jako o strašáku dnešní doby, jež by nás mohl uvrhnout do „temnoty“. Máme z toho deprese, bojíme se budoucnosti, jsme bezradní a nevíme co dělat, jak se tomu bránit.

11.9.2011 v 22:31 | Karma: 21,91 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Umíme používat správná slova?

Na začátku evangelia podle Jana se doslova praví: „Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh. Všechno povstalo skrze Ně a bez Něho nepovstalo nic, co jest.“ A dále evangelista praví: „A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi“. Vnímavému čtenáři i praktikujícímu věřícímu v této souvislosti nemůže uniknout skutečnost, že slovo lze zhmotnit a prostřednictvím slov lze uskutečnit cokoliv. Známe všichni jistě mnoho případů, kdy například spojená modlitba dokázala v beznadějných životních situacích doslova zázraky

9.9.2011 v 19:29 | Karma: 10,17 | Přečteno: 617x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Chci dělat vše, co lidi sbližuje a nikoliv rozděluje.

Seznam rubrik