Varující paradoxy dnešní doby a jak moc za to můžeme!

14. 09. 2011 20:27:40
Paradoxem naší doby je, že jsme schopni stavět vysoké budovy, ale oplýváme nízkou tolerancí, budujeme široké magistrály, avšak máme stále užší názory na svět, rozumíme mnoha přírodním zákonům, ale už vůbec si nevíme rady se skutečnými zákony lidského bytí.

Naše životní úroveň nám dovoluje si pořídit spoustu hmotných zbytečností, ale neuvědomujeme si a využíváme stále méně duchovních důležitostí. Žijeme v blahobytu a nadbytku plýtvání, přesto jsme nešťastní a máme neustálý pocit nedostatku. Náš komfort nám umožňuje mít více času tzv. pro sebe, ale skutečně pro sebe děláme jen minimum. Máme přístup k většímu vzdělání, přesto máme čím dál tím méně zdravého rozumu. Navzdory více znalostem o hmotném světě, ztrácíme smysl pro duchovní hodnoty.

Žijeme v čase rychlého stravování a přípravy potravin, mluvíme o zdravé výživě, ale náš organismus je totálně znečištěný toxickými látkami. Chceme být šťastní, přesto se naše myšlenky neustále zabývají negací a tím, z čeho máme největší strach. Kolem nás žije mnoho „velkých“ mužů a mnohonásobně více „bezvýznamných“ duší, neboť svojí bezvýznamnost dobrovolně přijímají. Žijeme ve velkých městech s obrovskou koncentrací lidí, přesto se cítíme stále více a více osamělejší. Máme přístup k informacím, které neměla žádná civilizace před námi, přesto děláme nejvíce chyb v historii lidstva. Lidstvo, i každý jeden z nás, je schopno vytvořit velká díla se šlechetnými úmysly, ale také ničit, bourat a devastovat s nízkými pohnutkami.

Žijeme v čase pohodlného a rychlého cestování, bezetické morálky, společensky přijatelnými krátkodobými vztahy, v nichž se rodí naše děti. Degradujeme rodinu, úctu jednoho k druhému a k životu jako takovému. Dáváme přednost sobectví a majetku před sdílením a láskou, která je nám ve své podstatě v mnoha případech naprosto cizí.

Výše uvedený neúplný výpis paradoxů doby není mým pesimistickým pohledem na život, nýbrž varovným a pragmatickým apelem k pochopení zbytečných zmatků v našich životech! Asi si říkáme, že to není naše věc a máme přeci jasno v tom, že odpovědnost nesou především ti „nahoře“ anebo „ti druzí“, na kterých rádi hledáme a ještě s větší radostí shledáváme chyby, nedostatky, prohřešky a odsouzeníhodné činy. Alibistický, klamný a pasívní přístup! Ti „nahoře“ totiž nikde ve světě (kromě totality) už dávno nejsou těmi, kdož mají tu moc, sílu a prostředky ovlivnit vývoj světa a jeho směřování, a už vůbec ne naše svobodné rozhodování. Sami buď chceme dělat dobré skutky a tvořit, nebo konat špatné skutky a bourat, či žít ve spojenectví se zlem.

A zase je to jen na každém z nás, co právě teď, zítra, či za rok uděláme. Na tom především záleží! A naše zmatené myšlenky, jejichž úkolem je bohužel co nejrychleji, nejvíce s minimální námahou a maximálním ziskem ukojit „touhy“ našich pěti smyslů, tomu předchází, aniž tomu věnujeme sebemenší pozornost.

Odkaz na související článek: http://www.reikicentrum.cz/2011/06/04/zamysleni-nad-zivotem/

Autor: Jiří Nývlt | středa 14.9.2011 20:27 | karma článku: 19.74 | přečteno: 1784x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 564 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 853
Chci dělat vše, co lidi sbližuje a nikoliv rozděluje.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...