Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co si počneme bez ekonomického růstu!

       Každý den posloucháme ve zprávách, čteme v novinách a diskutujeme o ekonomické krizi, jako o strašáku dnešní doby, jež by nás mohl uvrhnout do „temnoty“. Máme z toho deprese, bojíme se budoucnosti, jsme bezradní a nevíme co dělat, jak se tomu bránit.

       Pro mne je to docela tragikomická situace, když je celý svět doslova „na prášky“ z toho, že se zastavil ekonomický růst a nedej Bože, že zaznamenává 5%-ní pokles HDP (tedy v překladu řečeno - máme k dispozici o 5% blahobytu na dluh méně než obvykle)! Zvykli jsme si my všichni opravdu žít na „vysoké noze“, poptávat a utrácet za stále více nesmyslů, které v podstatě ke svému životu ani nepotřebujeme a co je nejhorší de facto za fiktivní peníze.

       Opravdu nevím, kde se vzala teorie (a popravdě mě to ani nezajímá), jíž se všechny „vyspělé“ ekonomiky světa sveřepě drží toho, že je nutné, abychom se měli dobře a byli svobodnější, zajistit trvalý ekonomický růst a používali ho jako universální lék na cokoliv ve společnosti. Svět se vyvíjí podle toho, co vytvořil a co přetrvává časy a nikoliv z maximalizace spotřeby. Strom přeci také roste, buňky se vyvíjí a nepotřebují k tomu politiku ani žádná čísla. Podobně je to s námi, ale k naší „škodě“ máme oproti stromu či buňkám mozek, který neumíme používat a jsme jeho otrokem, místo toho, aby sloužil našemu užitku.

       Zvykli jsme si blahobyt spotřebovávat a nikoliv ho spoluvytvářet – a toto je náš problém, toto je ta skutečná krize! Naše společnost není dutá nádoba, všichni jí plníme svými životy. Pokud nezačneme všichni vytvářet více hodnot, než jich spotřebováváme, pořád s námi budou jen samé potíže. Jak se může svět zhroutit, když si dnes dáme k obědu místo obvyklých 6 knedlíků pouze 5? Umřeme hlady? Určitě ne, a dokonce po čase určitě zjistíme, že nám střídmost prospívá na těle i na duchu, jsme spokojenější. Pak budeme i více imunní vůči „vnějším krizím“ čehokoliv.

       A naprosto stejně je to s tím našim bláznivým světem. Bude-li méně spotřebovávat blahobytu a začne více tvořit skutečné hodnoty potřebné pro život a skutečný vývoj člověka jako takového, jako živé bytosti, pak nebude nikdy pokles ekonomiky o 5% žádnou tragédií, spíše naopak k důvodu se zastavit a nasadit ozdravnou dietu. Dnešní krize není v číslech, ale v našich hlavách. Jsme v totální duchovní krizi, v krizi nevědomého bytí, v krizi společenského "přejídání". Ztratili jsme kontakt s naší podstatou a trochu se nám to pod vlivem těch čísel pomíchalo v hlavách.

       Mám za to, že vývoj je v tvorbě užitečného, v poznání života a světa, v životních zkušenostech, vědění a zažití tohoto vědění, a k tomu určitě nepotřebujeme zase tak moc čísla, jak se nás o tom snaží přesvědčovat politická representace na celém světě, která si hraje na ty, kdo tento svět řídí!? Už neumíme používat zdravý selský rozum. Měli bychom se více učit moudrosti a pokoře, neboť v tom tkví naděje na trvalou kvalitativní změnu a je to také lék na nemoc z globalizace, která se nám pořádně vymkla z rukou a z fikce nutnosti růstu HDP.

Odkaz na související článek: http://www.reikicentrum.cz/2011/07/24/varujici-paradoxy-dnesni-doby/

Autor: Jiří Nývlt | neděle 11.9.2011 22:31 | karma článku: 21,91 | přečteno: 939x
  • Další články autora

Jiří Nývlt

Vnímání reality jako závislé vznikání

Závislé vznikání je základním klíčem k obecnému pochopení vnímání reality. Je rovněž nezbytnou podmínkou k pochopení základů pravdy o utrpení v našich životech, a proč je život takový, jaký je. Mám za to, že nebude na škodu, když se velmi stručně zmíním o základních myšlenkách tohoto učení a nechť si každý sám učiní vlastní závěry o užitečnosti těchto pravd či o tom, zda jsou v souladu s našimi názory a myšlením. Pro mne osobně znamenalo pochopení principů závislého vznikání zcela zásadní změnu v životě, ve vnímání jeho reality a událostí.

21.3.2012 v 10:42 | Karma: 7,23 | Přečteno: 601x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Zrcadlení naší budoucnosti v roce 2012

V našich životech (a mne z toho nevyjímaje) se dějí v poslední době zajímavé a řekl bych až neobvyklé věci. Pokud se ovšem dobře díváme a citově vnímáme své okolí.

11.3.2012 v 21:44 | Karma: 9,14 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Život ve zralém věku, nebo jen čekání na smrt?

Chápeme-li stáří jako fyzický stav našeho těla, pak se asi budeme muset smířit s tím, že z biologického hlediska proces odumírání našich buněk nelze zastavit, možná snad jen zpomalit.

5.2.2012 v 22:43 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Karel Čapek: 9.1.1890 - 25.12.1938

Před 122 lety se v Malých Svatoňovicích narodil doposud celosvětově jeden z nejuznávanějších českých spisovatelů, intelektuálů a novinářů.

8.1.2012 v 15:41 | Karma: 10,02 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Vážení a milí návštěvníci blogu idnes

Děkuji Vám všem za přízeň v letošním roce, kterou jste mi předávali návštěvou mého blogu a pozorností, kterou jste věnovali mým sdělením s odkazy na mé zkušenosti a duchovního poznání s každodenní praxí reiki a jógy. Pokud jste měli chuť či potřebu si přečíst některý z mých příspěvků, jsem tím dvojnásob potěšen. Ne však kvůli sobě, nýbrž z důvodu smysluplnosti mých příspěvků a mého snažení ve prospěch a pro radost Vás všech.

31.12.2011 v 20:03 | Karma: 8,71 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Chci dělat vše, co lidi sbližuje a nikoliv rozděluje.

Seznam rubrik